Osváth Lajos

Online marketing trendek 2016-ra

Olvasási idő: 5 minutes

Ez az év nem lesz unalmas, az biztos 😉

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a változás, a fejlődés elengedhetetlen, az online marketing szakmában ez pedig többszörösen igaz. Mi is folyamatosan fürkésszük az újdonságokat, mert ugye aki lemarad, az kimarad. Most is utánanéztünk, hogy mit ígérnek a trendek, miben érdemes gondolkodni a marketingstratégiák kialakításánál, és mi az, amit már nem kéne feszegetni. Tarts velem és ismerd meg a jövőt!

A marketingesek rémálma – Az AdBlock

Amennyiben on-line marketinggel foglalkozol, valószínűleg téged is foglalkoztat ez a kényes téma, amely 2015 végén robbant be az internetes világba. Miről is van itt szó? A fogyasztók védelme érdekében bevezetésre került az AdBlock, ami egy kiegészítő program, amely megszűri a tartalmat, és blokkolja az internetes reklámokat. Ez természetesen nem kis fejfájást okozhat a marketingeseknek, főként amikor meg kell magyarázni az ügyfeleknek, hogy hová tűntek a kattintásaik, miért nem látnak a kampányoknál annyi megjelenést, amennyit megbeszéltünk. Nehéz dió ez, de létezik megoldás, ott van például a Social Media.

A Social Media egyenlő Facebook? Már nem!

Természetesen amennyiben a szociális hálókról beszélünk, legtöbbünknek még mindig a Facebook jut először az eszünkbe, viszont oda kell figyelni az új trendekre is, amilyen például az imgur.com. Ez egy leginkább a pinterest-hez hasonlítható kép és videómegosztó rendszer, melyet jelenleg több mint 150 millióan használnak. Ereje az egyszerűségében rejlik, de innovatív törekvéseit is sokan kedvelik, mint pl. a GIFV, azaz a jobb minőségű, könnyebben lejátszható GIF. A reklámozás lehetőségét itt elsőként olyan óriások próbálták ki, mint az Old Spices, vagy az eBay, az idő pedig majd megmutatja, hogy mennyire fog elterjedni a ”haladó” vállalatok körében. Valaki közületek esetleg próbálta már?

via GIPHY

Nagyon érdekes új jelenség, amely főként a fiatalok körében egyre népszerűbb: a közösségi fizetés (…nem, ez nem olyan, mint a természetben történő 🙂 ), azaz a Venmo, amely már a PayPal portfóliója alá tartozik. Mivel a Z generáció nem szeret készpénzt hordani magánál, ezért ideális megoldást nyújt számukra a barátok közti elektronikus pénzmozgásként ismert jelenség. Véleményem szerint ez a trend azért is terjedhet olyan szinten, ahogyan terjed, mert a fentebb már említett generáció az okostelefonján éli életét…

Manapság egyre többször kerülnek szóba a one-to-one platformok is, ahol zárt konverzációkra van lehetőség. Ez a trend főként keleten tarol, ahol a WeChat és a Kakao Talk is nagy népszerűségnek örvend, nyugaton a WhatsApp és a Facebook Messenger nyújtanak hasonló lehetőségeket, viszont ezek nem márkák, hanem inkább a felhasználók felé nyitnak. Aki megtalálja a hirdetés lehetőségét ezeken a platformokon, az 2016-ban biztosan a nyertesek közé sorolható majd.

…és eljő a digitális asszisztensek kora, de akkor mi lesz a SEO-val?

Amennyiben tényleg elterjed az új keresési trend, azaz ahelyett, hogy bepötyögnénk a Google-ba a keresett témánk kulcsszavait, és kiválasztanánk egy weboldalt a találati listáról, egyszerűen csak szóban megkérdezzük okostelefonunkat, pontosabban a rátelepített digitális asszisztensünket; legyen az Siri, Google Now, Cortana, vagy Alexa, és máris a választ adó weben találjuk magunkat, sőt akár szóban is megkaphatjuk a választ, akkor a sok SEO-s munka esetleg kárba is veszhet. Ez ugyan kissé futurisztikusan hangzik, de erősen efelé tartunk, ami az egyszerű felhasználóknak jó hír, nem úgy a marketingszakembereknek, a már fentebb említett SEO-gyilkos okokból. Mivel ezek a rendszerek nem a leírt, hanem a kimondott szövegekben keresnek, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak a videók, és így a videó reklámok is.

Videó reklámok, újabb forradalom van készülőben?

Előreláthatólag a Google 2016-os legnagyobb csatáját a Facebook-kal fogja megvívni, hiszen egyre nagyobb forgalom érkezik a webekre a legismertebb szociális hálóról. Az sem kizárt, hogy a kék óriás győzedelmeskedik majd, ami bárhogy is nézzük, felér egy digitális forradalommal. A Facebook kész harcba szállni a videókat megtekintő látogatókért, így fő ellenségének a YouTube-ot tekinti, és képes bevetni nem teljesen fér eszközöket is, például nagyobb elérést ígér azon márkáknak, akik posztjaikban előnyben részesítik a videótartalmat a képek előtt. Zuckerberg barátunk annyira komolyan gondolja ezt a missziót, hogy a TV-hez kívánja hasonlítani a Facebookot. 2015-ben bevezette a TRP-t (target-rating-point), amely a TV kampányok sikerességének mérőszámával, azaz a hatvan éve használt GRP-vel vethető össze. Ez ugye annyit jelent, hogy TV reklám kontra Facebook videó reklám. A Facebook atyja tehát ezzel a módszerrel tervezi átcsábítani a nagy márkákat, modern alternatívát kínálva a “maradi” TV-hez képest.

 

Live streaming, azaz most vagy soha!

A Z generáció tagja már rohanva született, így nem képes várni. Élményeit azonnal meg akarja osztani, és erre a jó öreg Facebook már kevésnek bizonyul, na meg persze unalmas is. Jönnek az újabb és újabb platformok, mint például a Snapchat, a Periscope, vagy a Meerkat, amelyek jól ráéreztek a fiatalok szükségleteire, akiket itt tömegesen el lehet érni. Mi, marketingesek rengetegszer épp azon agyalunk, hogy hol lehetne elérni a célcsoportot, és ha esetünkben a fiatalokról van szó, nem kérdés, hogy hol kell keresni őket. Ez annyit jelent, hogy a reklámaikkal épp ezt a célpiacot elérni kívánó vállalatoknak/márkáknak már nem lesz elegendő egyetlen formátumban létrehozni tartalmaikat, hanem mindre külön kell tervezni. Ezek az új szociális hálók megadják a hirdetőknek azt, amire vágynak, de fel kell készülniük arra, hogy mélyen a pénztárcájukba kell majd nyúlniuk, ha igazán jó eredményeket szeretnének elérni. Igaz, nem volt ez másképp eddig sem, továbbra is okosan kell tervezni, és beosztani a keretet.

via GIPHY

Mobil reklámok, az egész világ elfér a zsebünkben

A 2015-ös év egyértelműen a mobilok éve volt, hiszen a Google bejelentette, hogy több mint tíz országban a mobil netes forgalom túlszárnyalta az asztali gépekét, továbbá a mobileszközökön bevezetésre került a “Mobilegeddon” algoritmus is, amely “kivonta a forgalomból” az említett eszközökre nem optimalizált weboldalakat. Ez természetesen azzal jár, hogy egyre nő az okos telefonokról és táblagépekről történő vásárlások száma, egyre szebb és jobban kezelhető webekkel találkozunk, azaz sem a webek modernizálása, sem a mobil reklám nem hagyható ki a játékból.

Véleményalkotók, natív reklámozás

A véleményalkotók ereje valószínűleg nagyobb, mint valaha, hiszen szavuk egyszerűen és nagy sebességgel terjed, továbbá a szájreklám mindig is az egyik legerősebb marketingeszköznek számított, a mai fogyasztói szokások pedig robbanásszerűen emelik őket a magasba. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy ez a reklámozási forma kvázi ingyen van… Egy jó példa arra, hogy hogyan is működik ez a gyakorlatban ,a Netflix egyik kampánya, amely egy drogbáróról szóló új filmjüket volt hivatott propagálni. Megbeszélték ezért a Wall Street Journal-al, hogy jelentessen meg cikkeket a kokain üzletről, így a téma elkezdett rezonálni a társadalomban, ami természetesen felkeltette az emberek érdeklődését, nem csak a feketepiaci üzérkedések, de a film iránt is. Azaz a Netflix elérte, amire vágyott, kapós lett az új filmjük. Ez azt jelenti, hogy a médiáknak és a vállalatoknak szorosabban együtt kell dolgozniuk mint valaha, mindkettőt más érdekek vezérelnek, de a fentebb már említett AdBlock miatt egy csónakba kerültek, új reklámozási formára van szükségük.

Munkára fel!

Ahogy azt ígértem a bevezetőben, 2016-ban sem fogunk unatkozni, mindig érkeznek új trendek, vannak amik megkapaszkodnak, mások pedig elbuknak. Ezért is kedvelem az online marketing szakmát, mert annak ellenére, hogy vannak nehéz pillanatok, változatos, és kihívásokkal teli a munkánk. Azt már nem is nagyon ecsetelném, hogy miért sokkal jobb azon gondolkodni, hogy mely marketingeszközöket, platformokat iktassuk be az adott digitális stratégiába, mint azon, hogy a hétszázadik felpattintott mobiltelefon hátlap után eljön-e a megváltás, vagy a 12 órás műszak végéig marad a robotolás (egyetemi éveim alatt volt szerencsém megélni a fentebb említett szituációt, sajnos nem egyszer, nagyon örülök, hogy sikerült lediplomáznom, és a szakmám egyben a hobbim is:)

Online-ra fel, induljon a box 😉

 

Források:

hvg.hu | Digitális Asszisztens
sg.hu | Egyre jobban átszövik az életet a digitális asszisztensek
hvg.hu | Teszt Képmegosztó szolgáltatás
forbes.com | The Top 7 Online Marketing Trends That Will Dominate 2016
strategie.hnonline.sk | Trend na rok 2016: Zákazníkov hľadajte na sociálnych sieťach

 

Osváth Lajos

Osváth Lajos

Online Marketing Specialist at Wado
Belépek az irodába, kezet rázok a többiekkel, a barátaimmal, akikkel egész nap dolgozni fogok. Nem az jár a fejemben, hogy mikor mehetek már haza, hanem hogy itt egy újabb nap, egy újabb lehetőség arra, hogy kitaláljunk, összerakjunk, elindítsunk valami újat, valami jól működő dolgot.
Osváth Lajos

Hozzászólások